Cover up tattoos
Spijt van een oude tattoo, wat nu?
We krijgen vaker de vraag: doen jullie ook cover-up tattoos? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Zijn bijvoorbeeld de verwachtingen van de klant realistisch, en hoe groot en donker is de bestaande tattoo? In deze blog staat alles wat je moet weten en welke opties er zijn.
Realistische verwachtingen
Hoe een cover up tattoo in zijn werking gaat is eigenlijk heel eenvoudig: de huidige tattoo moet bedekt worden met een nieuwe, donkerdere tattoo. Fine line, of zachte shading is niet genoeg dekkend om een oude tattoo te laten ‘verdwijnen’. In veel gevallen moet er dus gewerkt worden met vlakken zwarte inkt. Het is dus belangrijk dat de klant zich realiseert dat een cover-up tattoo altijd groter en donkerder zal zijn dan de huidige tattoo. Een bestaande tattoo coveren met fineline is simpelweg niet mogelijk. Ook bestaat er altijd een risico dat je de oude tattoo een beetje door de nieuwe heen zult zien.
Soms is het antwoord ‘nee’
Helaas zijn er tattoos die simpelweg niet op een visueel aantrekkelijke manier gecoverd kunnen worden. Dit geldt vaak voor grote tattoos die erg donker zijn. Ook als een tatoeage veel littekenweefsel bevat is het lastig deze te coveren. Dit kan je checken door met je vinger over de tattoo heen te gaan. Voel je reliëf? Dan zit er littekenweefsel onder je tattoo. Dit is lastiger te coveren, omdat je dit reliëf altijd een beetje door de nieuwe tattoo heen zal zien schijnen.
Laseren
Heb je een grote, donkere tattoo die lastig te coveren is, of wil je het liefste geen super donkere cover up tattoo? Dan is laseren natuurlijk ook een optie. Je kunt je tattoo in zijn geheel weg laten laseren, óf de tattoo in een paar sessies genoeg laten wegvagen om hem makkelijker te kunnen coveren met een minder donker design. Dit is een kostbare en tijdrovende oplossing, maar zorgt in veel gevallen wél voor een mooier eindresultaat.
Hoe gaat een coverup tattoo sessie in zijn werk?
In veel gevallen vragen we de klant eerst langs te komen voor een consult. Dan kan de huidige tattoo goed bekeken worden en wordt er besproken wat de mogelijkheden zijn. Vaak wordt er een foto gemaakt van de bestaande tattoo. Vervolgens gaat de artiest het ontwerp maken. De foto die gemaakt is van de huidige tattoo wordt als achtergrond gebruikt, en daar tekent de artiest het nieuwe ontwerp overheen. Als het design naar de wens van de klant is, wordt deze vervolgens op de huid gestencild en getatoeëerd, net als bij ‘normale’ tattoo sessies. Soms kiest een artiest ervoor om een freehand design te maken. Dit betekent dat het design niet eerst op de iPad gemaakt wordt, maar direct op de huid getekend met speciale stiften. Op die manier is het design nóg meer aangepast op de betreffende plek.
Bijwerken met huidskleurige inkt
Op Tiktok zijn er tegenwoordig veel filmpjes van uitgelopen tattoos die worden bijgewerkt met huidskleurige inkt om de tattoo weer naar originele (fineline) staat terug te krijgen. Dit lijkt een aantrekkelijke oplossing, maar helaas is de realiteit anders. Deze methode kan er inderdaad op de dag van de bijwerksessie erg goed uit zien, maar geeft vaak geen mooie resultaten na het genezingsproces. Eigenlijk is dat ook logisch, een donkere inkt zal altijd domineren over een lichtere inkt.
Blackout tattoos
Een blackout tattoo betekent eigenlijk het bedekken van een groot stuk huid met zwarte inkt. Zo hebben mensen soms hun hele arm zwart getatoeëerd zonder dat daar verder nog een design in te bekennen is. Deze stijl is steeds populairder, zeker onder mensen die een hele sleeve willen coveren. Deze stijl van tatoeëren is dan ook de enige stijl die écht grote donkere tattoos kan coveren. Spreekt dit jou aan? Denk er goed over na, want van een black-out kom je écht nooit meer af.
Conclusie
Er zijn dus zeker opties als je spijt hebt van een bestaande tattoo. Wel is het belangrijk een realistische verwachting te hebben, en met je artiest door te spreken wat de mogelijkheden zijn. Dus heb je een tattoo die je wilt laten coveren? Stuur ons een mailtje!